Tomas Andersson Wij ute på vägarna

Tomas Andersson Wij har startat 2017 starkt, med bejublade konserter i storstäderna och en turné genom Sverige. Två nya låtar har rockpoeten också släppt. Under sommaren är artisten ute på vägarna - både själv och ihop med Helen Sjöholm.

En av de nya låtarna - "Jag nådde aldrig riktigt fram till dig" - hör du här intill. Den riktas till tre personer, berättar Thomas Andersson Wij:

- "Jag nådde aldrig riktigt fram till dig" handlar om den ensamhet man kan känna med människor trots att man är nära dem. Den är skriven till tre olika personer, en för varje vers.

Tolkar Frank Sinatra-känd låt

Den nya låten "Vågor" har en fascinerande historia i flera lager bakom sig.

- "Vågor" är min svenska tolkning av "Cycles" - låten som Frank Sinatra gjorde känd i slutet av 60-talet. Den skrevs av en singer-songwriter som hette Gayle Caldwell. Hon dog 2009. Enligt legenden kom låten till under en djup livskris. Hon var inlagd på mentalsjukhus. En morgon berättade hon för sin läkare att hon gjort en sång under natten. Och så sjöng hon "Cycles" där från sjukhussängen. Efteråt sa läkaren: "En person som kan skriva en sån här sång måste jag friskförklara", säger Andersson Wij.

- Jag hittade Sinatra-skivan i mitten av 90-talet och låten har följt mig sen dess. Det är en av mina absoluta favoriter.

Turnerar Sverige i trio

Efter ett intensivt och framgångsrikt 2016, med SVT-programmet "Tomas Andersson Wij spelar med" och intervjuboken "Tomas Andersson Wij pratar med"är det dags att mönstra på moderskeppet igen: Turnerandet. TAW har byggt sin karriär inte bara med starka låtar, utan också genom ett outtröttligt spelande över hela landet.

Vårens turné gör han i trioformat, med gitarristen Anders Stenberg från Deportees och pianisten Jesper Nordenström. Efter tre konserter på Vasateatern i Stockholm har han gett sig ut på vägarna.

I sommar spelar Tomas Andersson Wij runt om i Sverige - både solo och ihop med Helen Sjöholm! "En sensommarkväll med Helen Sjöholm & Tomas Andersson Wij" kommer till Uppsala, Stockholm, Helsingborg och Kalmar i augusti. De två artisterna kommer att blanda sina repertoarer, sjunga varandras låtar, göra duetter och ge stort utrymme åt samtalen.

 

Texten uppdaterad: 2017-04-19

Biografi

Tomas Andersson Wijs karriär är unik. Hans album har aldrig legat etta på topplistorna och han har aldrig haft en stor radiohit. Men för varje gång han packat upp sin akustiska gitarr har det kommit några fler och lyssnat, och för varje ny skiva har hans säregna ton trängt lite djupare in i svenskarna. 16 år efter debuten är han en av landets stora artister, tillika en eftertraktad låtskrivare och översättare åt andra.

I oktober 2014 släppte Tomas Andersson Wij sitt kritikerrosade album "Mörkrets hastighet". Han släppte också boken "Gå rakt fram och över husen" där ett urval av hans sångtexter samlas. Skivan och boken följdes upp med välbesökta konserter på teatrar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping.

Under våren och sommaren 2015 fortsatte TAW sin resa genom Sverige med en serie akustiska solokonserter. Många menar att det är så man helst ska se honom: ensam på scen. Tomas Andersson Wij är en av få i landet som kan trollbinda en publik i två timmar med bara sånger, gitarrspel och historieberättande. 

Hösten 2015 gjorde Tomas Andersson Wij (TAW) fyra exklusiva kvällar på Scalateatern tillsammans med Jonathan Johansson, Melissa Horn, Sofia Karlsson, samt Kleerup och Mauro Scocco. Kvällarna gick under namnet "Tomas Andersson Wij spelar med" och var en uppföljare till "Tomas Andersson Wij pratar med" – långa, personliga samtal med kända människor på Teater Brunnsgatan Fyras scen, som TAW genomförde under tre säsonger.

Våren 2016 släppte Tomas Andersson Wij den nya singeln ”Vi får dö en annan dag" följt av en omfattande sommarturné och under hösten har han upprepat TV-succén ”Tomas Andersson Wij spelar med” med gästerna Peter LeMarc, Veronica Maggio, Timbuktu och Lars Winnerbäck. I november släppteBonniers intervjuboken ”Tomas Andersson Wij pratar med”, där den tidigare journalisten samlat sina bästa intervjuer och skrivit ett långt förord om hur allting började för honom när 90-talet var ungt. Just nu arbetar Tomas med att färdigställa sitt tionde studioalbum som kommer i vår och i anslutning till det åker han ut på en omfattande Sverigeturné. 

Texten uppdaterades: 2016-11-15